Albert einstein college medisin yeshiva University propecia i norge reseptfrie cold sår medisinering

Jobbe med geomatikk?

«Det er behov for mange slags folk i geomatikkbransjen! Jeg heter Ingeborg og jobber som interaksjonsdesigner i Norkart. Det vil si at jeg har fokus på å lære fra de som skal bruke produktene våre, for å skape en best mulig brukeropplevelse for de.

Arbeidshverdagen min er variert, men noen stikkord er produktutvikling, design, brukertester, kundemøter og konferanser. Jeg jobber alltid i tverrfaglige team, der vi sammen gjør alt vi kan for å løse utfordringene til brukeren. Akkurat nå jobber jeg på to utviklingsprosjekt. Det ene er et administrasjonsverktøy hvor kommuneansatte bl.a. kan sette opp egne kart mot appen Kommunekart. Det andre er en feltløsning hvor Vann- og avløpsetatene kan oppdatere VA-kartene sine fortløpende.

Det er gøy å se at god stedfestet informasjon faktisk gjør den praktiske hverdagen enklere for mange!»

profil_edited

Geomatikk i 2018

Geomatikk er en bransje for fremtiden. Med stadig smartere og avanserte datasystemer blir behovet for såkalt «romlig» data helt avgjørende for fremtidens apps, roboter og datasystemer. Du har sikkert lagt merke til hvordan Google og Facebook lar deg tagge plasseringer, samt fortelle deg hvor alt er og skjer til enhver tid. Befinner du deg i en ny by, og får lyst på noe godt å spise, har alltid kart-apps et godt svar å gi deg. Dette er geomatikk, til din tjeneste. I fremtiden vil disse kartløsningene utvikle seg i nye og spennende retninger. Et godt eksempel på dette er selvstyrte biler. Et kamera og en radar er ikke nok til å gjøre bilen din «bevisst» på vegen. Her trengs en ny form for intelligente sensorer, basert på supernøyaktige kart som kontinuerlig oppdateres. En kjempejobb for geomatikere! Smartsykler er et annet eksempel, samt «The internet of things» hvor GIS vil spille en sentral rolle. Geomatikk har virkelig en spennende fremtid i vente, og med en geomatikk-utdanning har du muligheten til å være med på det hele!

Geotrends 2016 – What to expect across Geoindustries this year?

Sommerjobb som geomatikkstudent

Hei! Jeg heter Anniken og studerer geomatikk 3.året ved NMBU. Da jeg begynte å studere visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Det som var viktig for meg var å være garantert jobb, studere noe realfaglig, og at det skulle være godt studentmiljø. Jeg er kjempefornøyd med valget jeg tok! Allerede etter 2.året fikk jeg sommerjobb som landmåler for Skanska Survey, et av Norges ledende firma innen oppmåling. Jeg ble veldig godt tatt imot og fulgt opp. I løpet av sommeren fikk jeg være med på målearbeid på bygg og vei, droneflygning og laserskanning. Jeg likte godt balansen mellom praktisk arbeid ute, og kontorarbeid inne. Læringskurven var bratt og jeg var enda mer motivert for studiene da høsten kom. Jeg tror mange kunne trives med å studere geomatikk, selv om ordet fortsatt er ukjent for de fleste.Anniken i Skanska

Vinner av Ipad på utdanningsmesse

Geomatikkbransjen hadde stand på utdanningsmessen i Trondheim 4.-5. februar.

Mange var innom standen – og en del av disse deltok i konkurransen om å vinne en Ipad.

Og vinneren er….. Ane Sofie Smith Kristiansen.

Vi gratulerer. Ane Sofie kan kontakte sverre(a)geoforum.no så ordner vi det praktiske.

Arbeidsdagen til en geomatiker

Lurer du på hvordan hverdagen til en utvikler i geomatikkbransjen utarter seg?

Jeg heter Steffen og jobber som systemutvikler i Geodata. Som konsulent jobber jeg stadig på nye og spennende prosjekter. Akkurat nå jobber jeg for en norsk kommune, og hjelper de til å kunne tilby best mulig service for sine innbyggere ved hjelp av geomatikk. Samtidig forbereder jeg et innlegg jeg skal holde på Esri norsk brukerkonferanse i Oslo om utvikling av kartapplikasjoner med JavaScript.

Når jeg ikke jobber i team og knekker nøtter for våre kunder bruker jeg tiden til å holde meg oppdatert på de siste trendene innen utvikling og geomatikkbransjen. Om noen få uker reiser jeg til Palm Springs, California for å møte mange tusen likesinnende kartnerder på en utviklerkonferanse. Å være oppdatert på ny teknologi er viktig for å kunne lage de beste løsningene, og noe av det viktigste man gjør som utvikler.

Supertips! Følg #geomatikk på twitter for å komme i kontakt med teknologibevisste geomatikere.

// Steffen

_MG_5751

Geomatikk gjort fra verdensrommet

Satellittbildebehandling er geomatikk-arbeid gjort fra verdensrommet. Dagens satellitt-teknologi, kombinert med kraftige, avanserte kamera, gir sylskarpe bilder av jorden overflate fra 600 kilometers høyde. Disse bildene blir geometrisk opprettet og georeferert. Det vil si at bildene, som i utgangspunktet er påvirket av jordens rotasjon, satellittens fart og høydeforskjeller, blir redigert til å fungere som pålitelige kart. På denne måten kan vi få ferske og oppdaterte situasjonskart i bildeformat på veldig kort tid. Dette kan være til stor nytte i mange situasjoner. I en krisesituasjon er det viktig å få oversikt og tilrettelegge for planlegging. Her er oversiktsbilder og kart helt avgjørende. Med så rask tilgang på oppdaterte satellittbilder kan vi begynne å tenke i helt nye baner for informasjonsteknologi. Se hvordan DigitalGlobe bruker satellitter til geomatikk-arbeid her:

 

 

Hvordan GNSS-systemet fungerer

Det er ingen selvfølge at mobiltelefonen din, klokka di eller bilen din, vet hvor du befinner deg akkurat nå. Systemet som ligger bak kan minne om fortidens astronomiske navigasjon, men er mer komplisert enn du kanskje aner. Systemet kalles GNSS og står for Global Navigation Satellite System, der GPS er den amerikanske og mest kjente utgaven. Det russiske systemet, som fungerer på samme måte, kalles GLONASS, mens et europeisk system kalt Galileo fortsatt er under utvikling. Sammen danner disse systemene et nett av satellitter som din telefon kan motta signaler ifra. Dette er et fantastisk verktøy for geomatikere og brukes i et enormt antall sammenhenger. Alt fra spill og sosiale apps, til 3D-modellering og målemetoder med centimeters presisjon.

Hvordan greier telefonen din å posisjonere seg selv i verden? Få en rask men lærerik innføring i videoen:

Flytrafikk

Når man ser en slik visualisering, får man respekt for flygeledere. Man må også få litt respekt for dem som lager slike flotte visualiseringer!

Se flyvninger til og fra Storbritania i denne fascinerende filmen.

Game of Thrones-kart

Game_of_thrones

Er du usikker på hvor Winterfell og Kings Landing ligger?

Nå kan et uoffisielt Game of Thrones-kart vise deg hvor de ulike stedene ligger, hvor hovedkarakterene kommer fra og hvordan de beveger seg episode for episode. Kartet er visstnok laget av fans av serien, og kan nå brukes av alle som venter på den nye sesongen.

Utforsk kartet her

Årets geogründer!

Jon Olav Eikenes ble kåret til “årets geogründer” under den store geomatikkonferansen på Lillehammer i mars.

Eikenes er egentlig utdannet interaksjonsdesigner, men var invitert til Geomatikkdagene for å presentere sitt prosjekt, VizBox. I dette prosjektet viser Eikenes hvordan man kan visualisere data på (for eksempel) et kart. Vi er imponert over kreativiteten, og mener det er fortjent at et slikt prosjekt som bruker kart og geodata på en innovativ måte ble kåret til årets geogründer.