- Om Geomatikk
- Aktuelt
- Atlas - linjeforening for Geomatikk på UMB
- Norkart – sommerens lekegrind for datafrelst ungdom
- Kampanjefilm fra bransjen
- Fredrikstad fra kart til 3D
- Profilering i praksis
- App gir full oversikt
- Trafikkulykker 1983 til 2013
- Unik 3D-modell av Oslo
- Vinner av Galaxy Tab
- Hva gjør en GIS-konsulent?
- Årets geogründer!
- Game of Thrones-kart
- Flytrafikk
- Hva er laserskanning?
- Vinner av beste geomatikk-ide!
- Vant priser for beste geomatikkoppgaver
- Beste oppgaver 2017
- Laserskanner hele landet
- Kunstig intelligens og GIS
- Menneskene
- Mulighetene
- Utdanningene
- Kontakt oss
Kart på Instagram og Reddit
Kart er en utrolig effektiv måte å formidle informasjon på. Her er et par tips til sider du kan følge for å se artige kart på nett!
På Instagram kan du sjekke ut kontoen Cool Maps Everyday: https://www.instagram.com/coolmapseveryday/
Eller følge #maps!
En annen side som presenterer interessante (og mindre interessante) kart er kontoen med den litt grove tittelen https://www.instagram.com/ifuckinglovemaps/
På Reddit kan man for eksempel følge tråden som heter https://www.reddit.com/r/MapPorn/ , som til tross for navnet kun handler om kart.
Felles for disse kontoene er at de er brukergenererte, så det er både amatører og profesjonelle som legger ut kart om alt mellom himmel og jord.
Her er et med informasjon om Suez-kanalen
Merk at man alltid skal være kritiske til kart man får presentert, fordi man ikke vet om dataene som ligger til grunn for kartet er korrekte. Men at det er mange fantasifulle kart der ute, er det ingen tvil om!
Kart har i årtier blitt brukt til å fremstille informasjon som er til fordel for den eller de som har skapt kartet – for å påvirke dem som ser kartet. Dette fenomenet kan du lese mer om (og se mange eksempler på) her
Lag kart i Excel!
Visste du at du kan lage dine helt egne kart i Excel?
Alt du trenger er input-data!
Les mer om fremgangsmåten her eller se denne kjekke lille videoen!
Åpner for brukerredigering
Google Maps skal igjen åpne for at brukere kan legge inn forslag om manglende eller nye veier og stier i kartet.
Det melder blant annet digi.no – og du leser hele saken her
Illustrasjon: Skjermdump fra Google Maps
Beste geomatikkoppgaver 2019
Våren 2020 ble beste geomatikkoppgaver for 2019 kåret – og vinnerne fikk både heder, ære og en pen premiesum!
Kartverket, Geomatikkbedriftene og GeoForum kårer hvert år de beste geomatikkoppgavene fra foregående år. Det kåres vinner blant både bachelor- og masteroppgaver, og vinnerne får 25.000 kroner hver.
Beste bacheloroppgave: Dokumentasjon og presentasjon av Håkonshallen. Skrevet av Christian Aure Aannø, Jørgen Holthe Andersen og Oskar Andreas Nygård. https://hvlopen.brage.unit.no/hvlopen-xmlui/handle/11250/2611264
Beste masteroppgave: Nøyaktig stedfesting av bygningsinformasjonsmodeller (BIM) for utveksling og visualisering av modeller I geografiske informasjonssystemer (GIS). Skrevet av Even Olav Tønnesen Grøtte. https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/handle/11250/2621758
Kåringen ble gjennomført som webinar den 18. juni – og vinnerne presenterte sine oppgaver. Se opptaket av webinaret her
Jobbe med geomatikk?
«Det er behov for mange slags folk i geomatikkbransjen! Jeg heter Ingeborg og jobber som interaksjonsdesigner i Norkart. Det vil si at jeg har fokus på å lære fra de som skal bruke produktene våre, for å skape en best mulig brukeropplevelse for de.
Arbeidshverdagen min er variert, men noen stikkord er produktutvikling, design, brukertester, kundemøter og konferanser. Jeg jobber alltid i tverrfaglige team, der vi sammen gjør alt vi kan for å løse utfordringene til brukeren. Akkurat nå jobber jeg på to utviklingsprosjekt. Det ene er et administrasjonsverktøy hvor kommuneansatte bl.a. kan sette opp egne kart mot appen Kommunekart. Det andre er en feltløsning hvor Vann- og avløpsetatene kan oppdatere VA-kartene sine fortløpende.
Det er gøy å se at god stedfestet informasjon faktisk gjør den praktiske hverdagen enklere for mange!»
Geomatikk i 2018
Geomatikk er en bransje for fremtiden. Med stadig smartere og avanserte datasystemer blir behovet for såkalt «romlig» data helt avgjørende for fremtidens apps, roboter og datasystemer. Du har sikkert lagt merke til hvordan Google og Facebook lar deg tagge plasseringer, samt fortelle deg hvor alt er og skjer til enhver tid. Befinner du deg i en ny by, og får lyst på noe godt å spise, har alltid kart-apps et godt svar å gi deg. Dette er geomatikk, til din tjeneste. I fremtiden vil disse kartløsningene utvikle seg i nye og spennende retninger. Et godt eksempel på dette er selvstyrte biler. Et kamera og en radar er ikke nok til å gjøre bilen din «bevisst» på vegen. Her trengs en ny form for intelligente sensorer, basert på supernøyaktige kart som kontinuerlig oppdateres. En kjempejobb for geomatikere! Smartsykler er et annet eksempel, samt «The internet of things» hvor GIS vil spille en sentral rolle. Geomatikk har virkelig en spennende fremtid i vente, og med en geomatikk-utdanning har du muligheten til å være med på det hele!
Geotrends 2016 – What to expect across Geoindustries this year?
Sommerjobb som geomatikkstudent
Hei! Jeg heter Anniken og studerer geomatikk 3.året ved NMBU. Da jeg begynte å studere visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Det som var viktig for meg var å være garantert jobb, studere noe realfaglig, og at det skulle være godt studentmiljø. Jeg er kjempefornøyd med valget jeg tok! Allerede etter 2.året fikk jeg sommerjobb som landmåler for Skanska Survey, et av Norges ledende firma innen oppmåling. Jeg ble veldig godt tatt imot og fulgt opp. I løpet av sommeren fikk jeg være med på målearbeid på bygg og vei, droneflygning og laserskanning. Jeg likte godt balansen mellom praktisk arbeid ute, og kontorarbeid inne. Læringskurven var bratt og jeg var enda mer motivert for studiene da høsten kom. Jeg tror mange kunne trives med å studere geomatikk, selv om ordet fortsatt er ukjent for de fleste.
Vinner av Ipad på utdanningsmesse
Geomatikkbransjen hadde stand på utdanningsmessen i Trondheim 4.-5. februar.
Mange var innom standen – og en del av disse deltok i konkurransen om å vinne en Ipad.
Og vinneren er….. Ane Sofie Smith Kristiansen.
Vi gratulerer. Ane Sofie kan kontakte sverre(a)geoforum.no så ordner vi det praktiske.
Arbeidsdagen til en geomatiker
Lurer du på hvordan hverdagen til en utvikler i geomatikkbransjen utarter seg?
Jeg heter Steffen og jobber som systemutvikler i Geodata. Som konsulent jobber jeg stadig på nye og spennende prosjekter. Akkurat nå jobber jeg for en norsk kommune, og hjelper de til å kunne tilby best mulig service for sine innbyggere ved hjelp av geomatikk. Samtidig forbereder jeg et innlegg jeg skal holde på Esri norsk brukerkonferanse i Oslo om utvikling av kartapplikasjoner med JavaScript.
Når jeg ikke jobber i team og knekker nøtter for våre kunder bruker jeg tiden til å holde meg oppdatert på de siste trendene innen utvikling og geomatikkbransjen. Om noen få uker reiser jeg til Palm Springs, California for å møte mange tusen likesinnende kartnerder på en utviklerkonferanse. Å være oppdatert på ny teknologi er viktig for å kunne lage de beste løsningene, og noe av det viktigste man gjør som utvikler.
Supertips! Følg #geomatikk på twitter for å komme i kontakt med teknologibevisste geomatikere.
// Steffen
Geomatikk gjort fra verdensrommet
Satellittbildebehandling er geomatikk-arbeid gjort fra verdensrommet. Dagens satellitt-teknologi, kombinert med kraftige, avanserte kamera, gir sylskarpe bilder av jorden overflate fra 600 kilometers høyde. Disse bildene blir geometrisk opprettet og georeferert. Det vil si at bildene, som i utgangspunktet er påvirket av jordens rotasjon, satellittens fart og høydeforskjeller, blir redigert til å fungere som pålitelige kart. På denne måten kan vi få ferske og oppdaterte situasjonskart i bildeformat på veldig kort tid. Dette kan være til stor nytte i mange situasjoner. I en krisesituasjon er det viktig å få oversikt og tilrettelegge for planlegging. Her er oversiktsbilder og kart helt avgjørende. Med så rask tilgang på oppdaterte satellittbilder kan vi begynne å tenke i helt nye baner for informasjonsteknologi. Se hvordan DigitalGlobe bruker satellitter til geomatikk-arbeid her: