Albert einstein college medisin yeshiva University propecia i norge reseptfrie cold sår medisinering

Hvordan GNSS-systemet fungerer

Det er ingen selvfølge at mobiltelefonen din, klokka di eller bilen din, vet hvor du befinner deg akkurat nå. Systemet som ligger bak kan minne om fortidens astronomiske navigasjon, men er mer komplisert enn du kanskje aner. Systemet kalles GNSS og står for Global Navigation Satellite System, der GPS er den amerikanske og mest kjente utgaven. Det russiske systemet, som fungerer på samme måte, kalles GLONASS, mens et europeisk system kalt Galileo fortsatt er under utvikling. Sammen danner disse systemene et nett av satellitter som din telefon kan motta signaler ifra. Dette er et fantastisk verktøy for geomatikere og brukes i et enormt antall sammenhenger. Alt fra spill og sosiale apps, til 3D-modellering og målemetoder med centimeters presisjon.

Hvordan greier telefonen din å posisjonere seg selv i verden? Få en rask men lærerik innføring i videoen: