Albert einstein college medisin yeshiva University propecia i norge reseptfrie cold sår medisinering

Fremtiden

Geomatikk har alltid formet samfunnet og drevet frem de store oppdagelsene. Men hva kommer nå? Vi har allerede sett hvordan iPhone og andre smarte mobiler har endret måten vi orienterer oss i samfunnet.

Med innebygd GPS-teknologi kan telefonen din selv endre innhold basert på hvor du befinner deg i verden. Reklamebransjen kan for eksempel benytte dette til å lage geografisk reklame som automatisk dukker opp når du er i butikken – eller kollektivselskapet ditt kan fortelle deg at “Nå er det 5 minutter til neste buss går” når du kommer til holdeplassen.

Kart blir big, big, big business

Ryktene sier at Google bruker minst $150 000 000 på lagring av kart i zoomnivå 1, bare i USA. Dette sier vel alt om hvor viktig god kartinformasjon har blitt for deg og meg. Interaktive kart gir selskaper mulighet til å koble data sammen på helt nye måter og åpne for stadig nye bruksområder: Ved å linke data til fysiske steder blir informasjon mye enklere å forstå og se i sammenheng – gemoatikkverktøy ble for eksempel brukt i stort omfang for å finne sammenhengene i Wikileaks Irak-lekkasjer.

Det aller mest spennende bruksområdet for geomatikk er kanskje augmented reality, eller utvidet virkelighet på godt norsk. Det spås at 2011-12 kommer til å bli et gjennombruddsår for denne teknologien. Det er for eksempel flere aktører som tester ut teknologien i MMORPG-spill, hvor man blander virkeligheten med grafikk og data fra spillet.

Det utvikles også mye mer avanserte versjoner av teknologien vi så i for eksempel Gule Siders app, hvor de mikset data med live-skjermbilde av omgivelsene du befant deg i – og nettjenester som Facebook places, Foursquare og Gowalla vil i 2011-12 benytte lagring/deling av posisjon i større grad. Dette åpner for en diskusjon rundt etiske og juridiske retningslinjer for informasjonsdeling. Et bilde på Facebook er ikke så farlig, men hva synes du om at alle vet akkurat hvor du er, hele tiden?

Geomatikk har på mange måter blitt selve motoren i ny teknologi, og denne teknologien endrer måten vi mennesker sosialiserer med hverandre på. Vi er fortsatt i støpeskjeen. De mest spennende mulighetene kjenner vi ikke ennå. Det er opp til deg å finne dem.